ŠPALDOVÉ ŽEMLE

by

D

Dnes tu mám pre vás po dlhšej dobe ďalší zdravý recept a to na domáce žemle. Príprava je naozaj jednoduchá, myslím že ju zvládne každý 🙂 Ja som si tieto žemle naplnila bylinkovo-cesnakovou zmesou, no nemusí byť.

 

Budeme potrebovať: 1 šálka špaldová múka
1 šálka ražná (žitná) múka
1 šálka teplej vody
1 ČL soľ
2 PL olivový olej
1 PL med
2 ČL sušené droždie
semiačka
bylinky

V miske si zmiešame teplú vodu s medom a droždím až kým sa droždie nerozpustí. Potom pridáme olivový olej, soľ a múku. Cesto vypracujeme na pomúčenej doske až kým sa nebude lepiť.  Ak bude cesto stále lepivé pridajte viac múky. Vypracované cesto necháme kysnúť 1 hodinu. Vykysnuté cesto som rozdelila na 7 kúskov. Z každého kúsku som si vytvorila štvorec – stačí aj rukami. Cesto som natrela olivovým olejom do ktorého som si rozpučila cesnak, a na to som ešte pridala bylinky, soľ a viac druhov semiačok. Chytila som rohy a vyrobila z nich tvar žemle tak, aby “plnka” nevytekala. Žemle som preložila na plech s papierom na pečenie, potrela som ich rozšľahaným vajíčkom a posypala semiačkami. Pečieme na 180°C 30-45 minút – podľa výkonu trúby a veľkostí žemličiek, kým nechytia peknú farbu. Najlepšie chutia čerstvé 🙂

Dobrú chuť! ♥
7 Responses

What do you think?

Your email address will not be published.