D
Dnes tu mám pre vás po dlhšej dobe ďalší zdravý recept a to na domáce žemle. Príprava je naozaj jednoduchá, myslím že ju zvládne každý 🙂 Ja som si tieto žemle naplnila bylinkovo-cesnakovou zmesou, no nemusí byť.
Budeme potrebovať: 1 šálka špaldová múka
1 šálka ražná (žitná) múka
1 šálka teplej vody
1 ČL soľ
2 PL olivový olej
1 PL med
2 ČL sušené droždie
semiačka
bylinky
V miske si zmiešame teplú vodu s medom a droždím až kým sa droždie nerozpustí. Potom pridáme olivový olej, soľ a múku. Cesto vypracujeme na pomúčenej doske až kým sa nebude lepiť. Ak bude cesto stále lepivé pridajte viac múky. Vypracované cesto necháme kysnúť 1 hodinu. Vykysnuté cesto som rozdelila na 7 kúskov. Z každého kúsku som si vytvorila štvorec – stačí aj rukami. Cesto som natrela olivovým olejom do ktorého som si rozpučila cesnak, a na to som ešte pridala bylinky, soľ a viac druhov semiačok. Chytila som rohy a vyrobila z nich tvar žemle tak, aby “plnka” nevytekala. Žemle som preložila na plech s papierom na pečenie, potrela som ich rozšľahaným vajíčkom a posypala semiačkami. Pečieme na 180°C 30-45 minút – podľa výkonu trúby a veľkostí žemličiek, kým nechytia peknú farbu. Najlepšie chutia čerstvé 🙂
Dobrú chuť! ♥
7 Responses
Denisa Linhartová
júl 7, 2016Vypadají vážně fantasticky ! 🙂
http://www.linheart.cz
Lusyliana
júl 7, 2016Ďakujem :))
Monica Noir
júl 7, 2016Nádherný recept ♥ Musím vyskúšať! 🙂
Lusyliana
júl 7, 2016Ďakujem :)) Potom daj vedieť ako sa podarili 🙂
Dejv I
júl 7, 2016vypadá to mňamozně
Veronika Michálková
august 7, 2016dá sa namiesto ražnej múky použiť aj pšeničná múka alebo celozrnná?
Klára Němcová
september 24, 2016Super recept! Vyzkouším 🙂